Alternativ till bilköp?

Jag blir mer och mer frustrerad över att inte äga en bil. Vardagen går helt klart ihop utan egen bil, ofta är vi glada över att vi slipper den dyra utgiften och parkeringssökandet. Men ibland skulle allt det vara värt det om man bara kunde hoppa in i en bil för att storhandla, eller hälsa på någon bekant. Nu när vi har barn blir all transport ett extra moment.

Våra alternativ, som vi resonerar, är; köpa ny bil, köpa begagnad bil, privatleasa bil, eller, som vi precis upptäckt, använda bilpool.

Utgångspunkten, eller vår inställning till bil är att det ENBART är en kostnad, som vi i möjligaste mån ska minimera. Det är väldigt svårt att räkna på vad som är bäst eller mest ekonomiskt. Att köpa en ny bil är inte ett alternativ i dagsläget. Rättare sagt, att ta ett billån är i dagsläget inte aktuellt. Då står valet först mellan att köpa en begagnad bil (i intervallet, 60 000 kr – 70 000 kr), eller leasa en bil för 3 000 kr – 4 000 kr/mån.

Med bilsvar.se räknar jag lite schablonmässigt på en Audi 2005, där månadskostnaden landar på ca 3000 kr inklusive drivmedel, försäkringar, service, däck etc men utan hänsyn till kostnaden för att köpa själva bilen. Tillkommer gör också parkering. Beräkningen förutsätter ett ägande på 3 år. Därefter kan jag tänka mig att bl a reparationer ökar i kostnad.

Bilköp kostnad

Att privatleasa en bil kostar mellan 3000 – 4000 kr (det kan såklart vara hur dyrt som helst, men jag räknar på ett alternativ som är realistiskt för vår familj). Då ingår service, reparation, försäkring. Tillkommer gör parkering och bensin.

Vi ser ju då att kostnaden att köpa och äga en bra begagnad bil och att leasa en bil ligger på ungefär samma nivå de 3 första åren. Då är frågan varför man ska köpa en bil; är det känslan av ägande eller är det förväntningen på lägre kostnader efter de första åren? Blir det egentligen inte bara dyrare och dyrare om man fortsätter att äga samma bil, i och med högre service och reparationskostnader?

Hjälp mig, varför ska jag köpa en bättre begagnad bil istället för att leasa?

Jag nämnde även ett fjärde alternativ, bilpool (Sunfleet.se). Genom det företaget betalar man en startavgift på närmare 400 kr samt en månadsavgift på 149 kr. Därefter bokar man bilar via deras webbsida, och utan att behöva söka upp en butik går man bara till bilen man bokat, och med sitt ”medlemskort” öppnar man bilen. På websidan anger man mellan vilka tidpunkter man använder bilen, samt uppskattad körsträcka, därefter får man ett pris som inkluderar drivmedel. Alternativet känns rimligt när man använder bil ett fåtal gånger i månaden och kör kortare sträckor, tänk storhandling och liknande. Som exempel kostar en Volvo V40, i 2 timmar, med 2 mils tänkt körsträcka ca 150 kr inklusive bensin. Det känns rimligt om man åker och handlar 2 ggr i månaden. På den kostnaden får man även lägga månadskostnaden. Gör man den resan två gånger per månad blir den totala kostnaden för bil ca 450 kr/mån. Detta att jämföra med att äga/leasa en bil som aldrig landar under 3-4000 kr/mån. Problemet med bilpoolen är att längre sträckor blir väldigt dyra. Om vi ”hyr” bilen över 24 timmar och reser 25 mil blir kostnaden ca 1000 kronor (inkl drivmedel).

Jag är inte riktigt klar med vilket alternativ som är rimligast för oss just nu, men helt klart är att bil enbart ska ses som en kostnad. Hur minimerar man den kostnaden och samtidigt maximerar bekvämligheten man betalar för?

Annonser
Taggad ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annonser
%d bloggare gillar detta: